Menu Museum Agenda Nieuws Fotopagina Diversen Info


De Stichting

De Stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht is opgericht in Januari 2010.

Omstreeks 1980 is de Cadzandsedracht al uit het straatbeeld verdwenen. We praten nu over de vrouwendracht. Er zijn nog heel weinig mensen die precies weten hoe deze dracht gedragen werd. Daarom is het ook de hoogste tijd om dit stukje cultureel erfgoed voor het nageslacht te bewaren.

De mannendracht en de kinderdracht waren al veel eerder verdwenen, waardoor het moeilijker wordt uit te zoeken hoe die mannen- en kinderdracht er hebben uitgezien. De Cadzandse klederdracht, werd niet alleen in de plaats Cadzand gedragen, maar in " Het Landje van Cadzand" zoals dat in de volksmond genoemd wordt. Dit betekent van Cadzand tot ongeveer Biervliet en van Breskens tot en met Oostburg. De zuidelijkste plaatsen zoals Sluis, Aardenburg, St. Kruis enz. waren meer onder invloed van Vlaanderen, waardoor het vermoeden bestaat, dat de Cadzandse dracht daar niet veel gedragen werd. Oorspronkelijk week de dracht niet zoveel af van de andere Zeeuwse drachten, maar na 1800 ontwikkelde zich een heel eigen dracht. Het bovenstuk veranderde langzaam van beuk en doek naar een jak, of mantel zoals dat hier genoemd wordt een mantel, met een schoot tot ongeveer op de knie. Eerst nog erg fleurig en kleurig maar in de loop van de jaren versoberde de kleur en rond 1900 zag men voornamelijk een zwarte klederdracht, met hier en daar een donkerblauwe- groene- of bruine mantel ertussen. Na 1920 hebben er niet veel veranderingen meer plaats gevonden.

Waarom de Cadzandse dracht sneller is verdwenen dan in de rest van Zeeland is niet helemaal duidelijk.

De doelstellingen zijn:

Bij te dragen aan de instandhouding van een representatieve collectie Cadzandse dracht;

Het vergroten en overdragen van de kennis over de Cadzandse dracht

Het meer bekendheid geven aan de oorsprong en ontwikkeling van de Cadzandse dracht.

Het beheer van een collectie Cadzandse dracht;

De verwerving en bundeling van relevante deskundigheid;

Presentaties, publikaties, voordrachten en cursussen;

Het voorlichten en adviseren over behoud, conservering, restauratie, plaatsing in deelcollecties en beheer van Cadzandse drachtstukken, en alle wettelijke middelen, die de doelstellingen van de stichting kunnen bevorderen.

Stichting tot Behoud van de Cadzandse Dracht.

Secretariaat:

M. Huiszoon

Brekens

info@cadzandsedracht.nl

tel: 06 12 68 93 30

 

Reageren webdesign D'n Drent