Home Contact  

Geschiedenis

De Cadzandse Dracht is al geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen. Rond 1980 waren er nog enkele dames die de kleding dagelijks aan hadden. Er zijn dan ook bijna geen mensen meer die ons precies kunnen vertellen op welke manier de vele kledingstukken gedragen moeten worden. Juist daarom moeten we nu zo veel mogelijk kennis vergaren en er voor zorg dragen dat dit uniek stuk erfgoed bewaard blijft. En onze kennis verder overdragen aan de volgende generatie(s).

De mannen- en kinderdracht werd al veel eerder niet meer gedragen. Foto’s zijn de enige voorbeelden hoe deze er hebben uitgezien.

De naam Cadzandse Dracht is misschien verwarrend, want de kleding werd niet alleen in Cadzand gedragen maar in “het landje van Cadzand”, wat bijna heel West Zeeuws- Vlaanderen is.
Oorspronkelijk was de dracht bijna gelijk aan de andere Zeeuwse drachten maar omstreeks 1800 ontwikkelde zich hier een geheel eigen dracht. De beuk en doek veranderde in een jak, met een strak bovenstuk met daaraan een schoot. Dat men een mantel noemde. Daar onder een lange zeer wijde rok, keus genaamd, met verschillende onderrokken (keuzen). En een mooie witte muts van geklost fijn kant. Dit alles was zeer kleurrijk. Eind 19de eeuw werden de kleuren steeds donkerder en de laatst gedragen dracht was voornamelijk zwart met soms nog een donkerblauw, -groen of -bruine mantel, de keus altijd zwart.